Havnehusene – phase 3 (G1) Housing at Østre Havn, Aalborg

Havnehusene, phase 3 (on building plot G1) at Østre Havn in Aalborg, is aesthetically inspired by the formerly industrial architecture of the surrounding context. This is achieved by using raw and unembellished materiality combined with a precise sense of architectural detail.

To respond to the surrounding area's brick buildings, the facade is constructed of red-brown dyed concrete panels. The panels are shifted between the floors to create a large-scale half-bond coursing, ensuring an architectural expression which is coherent with the context.

The building has hallways with moments in which to pause, as well as an inner courtyard which forms a space in the middle of the building, protected from traffic noise from Nyhavnsgade.

Havnehusene (phase 3) contains compact housing for students, young people and families with young children. The block has a built floor area of 10,500 m2, with a 2,000 m2 grocery store at the ground floor.

Photos: Rasmus Hjortshøj (COAST) and Thomas Mølvig.

 

Client
A. Enggaard A/S
Year
2013 – 2019
Location
Aalborg, Denmark
Area
10,500 m2
Collaborators
POLYFORM
WERK
Niras
Team
Jonas Sangberg
Thomas Kock
Thomas Walcher
Marie-Louise R. Mejlholm
Christer Nesvik
Richard Teeling
Signe Nielsen Kjær
Erik Folke Holm-Hansson
Mette Susanne Hansen
Henriette Schønheyder van Deurs
Martin Klingner

This website uses cookies

We use cookies for anonymized website traffic statistics.
Cookies are small text files stored on your device, which let's a vendor know not who you are, but that your visit across different pages in the website is from the same browser on that device, and hence probably from the same visitor.

If you at some point logged in or identified yourself on our site, your personal data may have been associated with some of these cookies.

You may opt out of all non strictly necessary cookies.
Read moreRead less

Statistics cookies are used to create anonymous statistics of visitors interaction with the website.