Gabionen Parking facility 3.02 in Nordhavn – Competition proposal

With our competition proposal for parking facility 3.02 in Nordhavn, we answer to the ambitions of creating synergy between parking facilities, urban spaces and city functions in Nordhavn. With a focus on sustainability, circular economy and urban life, our facade solution contributes to the value creation of the surroundings of the parking facility, as well as it creates attractive everyday spaces for citizens, cars and wildlife.

Parking facility 3.02 is placed south of the canal of Trælastholmen on a small area facing Sundkrogsgade. The facade proposal links together the characteristics of the large red warehouses of the area with the white identity of Trælastholmen and the buildings of Utzon in Kalkbrænderihavnen. The red base is comprised of demolished and discarded red bricks and tiles – a waste product that for example comes from the production of making recyclable bricks. The bricks and tiles are assembled in gabion racks, which form an expression of a cliff or a stone wall. The gabion base will also, with its small spaces and openings, become a habitat for different climbing plants and stone plants, which over time will give the parking facility a green expression.

At the facade of the superstructure, white-varnished extruded aluminium lamellas are placed. The lamellas – which are made in certified recycled aluminium – together create a simple and folded face that wraps around the parking facility like a huge white curtain.

With the suggested materials, an almost climate neutral and 100 per cent maintenance free facade is obtained. In future, the aluminium can be melted down and used for other aluminium products, and the gabion racks can be reused – with or without content. By doing so, the facility contributes to a circular economy and a sustainable future.

Gabionen received an honorable mention from By & Havn, and was acclaimed for its “ambitious vision of turning the massive challenges of construction waste into a beautiful and robust reinterpretation of a classic building material, that in its form will balance materiality and precision.”

Client
By & Havn
Year
2019
Location
Nordhavn, Copenhagen, Denmark
Area
13,000-12,360 m2 – with a capacity of 350-415 cars